A 10 legextrémebb úti kaland

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A 10 legextrémebb úti kaland

Feltöltve: 2010-02-10

Álmodozzanak egy kicsit a szürke hétköznapokban: hová utaznának, ha akármennyi pénzük lenne? Segítünk: brit utazási szakemberek összeállították annak a tíz úticélnak a listáját, amelyet szerintük érdemes felkeresni az idén.

A Nagy Britannia felfedezőiből, utazóiból és díjnyertes szakírói – közöttük Tony Wheeler, a Lonely Planet útikalauz-sorozat alapítója - válogattak a világ leghíresebb látványosságai között. A lista egyben fontossági sorrendet is jelent: azaz az ítészek szerint izgalmasabb egy tigris szemeibe nézni, mint lesíelni egy működő vulkánon, vagy lemerülni a kalapácsfej cápák közé. Simon Calder útikönyvíró és tévés azt mondta: „Akármilyen gondokkal küzd is a gazdaság, a brit vállalkozószellem él! Az utazók hátat fordítanak a tengerparti lustálkodásnak és adrenalin-rohamot kiváltó, extrém élményeket keresnek.”

És hogy pontosan hova is kell ehhez menni? Íme a célpontok az egyes zsűritagok ajánlásával:

1. Tigriskövetés elefánton az indiai Kahna Nemzeti Parkban

„A dzsungelben soha nem tud ilyen közel kerülni egy tigrishez. Legalábbis élve.” (Bryn Thomas, útikönyvíró és kiadó)

2. Síelés az Asahikade hegyen Hokkaido-ban, Japánban
„Az Ashikade a sziget legmagasabb hegye, amely folyamatosan pöfékel. Hokkaido-n egy évben nyolc méter hó esik, amelynek a minősége ráadásul a legkiválóbbak között van a világon.” (Perry Wilson, az Insure & Go alapítója)

3. Búvárkodás a kalapácsfejű cápákkal a Galapagos-szigeteken „Alapfokú búvártudás elég ahhoz, hogy biztonságosan merüljenek ezekkel a mesebeli lényekkel, ráadásul olyan sokan vannak, hogy számolni is alig lehet őket.” (Paul Rose, felfedező)

4. Találkozás a hegyi gorillákkal Ruandában
„Semmi sem hasonlítható ahhoz, mint amikor a legközelebbi rokonainkkal találkozunk. Hegyen, egy esőerdőben, ahol ösvények sincsenek. Egy túra öt órát is tarthat. Abszolút megéri, és közben segítünk ennek a szegény háború-dúlta országnak is.” (Paul Goldstein, túravezető és díjnyertes fotós)

5. A Macchu Picchu-hoz vezető Inka ösvény Peruban
„Hiába népszerű ez a háromnapos túra, semmi nem készít fel az inkák elveszett városának félelmetes látványára. Magasan az Urumaba fölött fészkel a gomolygó ködben.” (Bryn Thomas)

6. A Larapinta-csapás Ausztrália északi részén
„Az igazi isten háta mögötti hely: száraz, drámai, sok vadállat… A szárazság miatt járhatatlan lenne az ösvény, de a rendszeres vízutánpótlásnak köszönhetően ez lett Ausztrália legjobb túraútja.” (Tony Wheeler, a Lonely Planet alapítója)

7. A Transzszibériai expressz, Oroszország
„A valaha volt legjobb vasúti kaland. A hetenként induló Moszkva-Mongólia-Peking járatot ajánlom. Az expressz hét nap és hat éjszaka alatt 5 ezer mérföldet tesz meg Szibériában, át a Góbi-sivatagon, érintve a Nagy Falat – és mindez 410 fontért.” (Mark Smith, díjnyertes utazási szakértő)

8. Hőlégballonozás a Szerengeti fölött Tanzániában
„Még ha nincsenek is alattunk futó csordák, egyszerűen elsuhanunk a csendben a szavanna fölött – ez olyasmi, amit soha nem fognak elfelejteni.” (Benedict Allen, felfedező és televíziós)

9. Túra a Grand Tsingy körzetben Madagaszkáron
„A Tsingy egy groteszk hegyorom, amelyet a mészkődárdák a világ legegzotikusabb sziklakertjévé tesznek. Néha feltűnik egy-egy kaktusz a vízmosásokban, amelynek partjait pallókkal, létrákkal és hidakkal kötik össze. (Hilary Brandt, túravezető és kiadó)

10. A vadállatok a brazíliai Pantanalban
„Ismerkedjen meg az óriási vidrákkal, kajmánokkal, zöld iguánákkal és a többivel.” (Tim Fryer, országmenedzser, STA Travel)